Ried Bernthal

Appellation: Kamptal DAC Riedenwein
Village & vineyard name: Schönberger Bernthal
Grape Variety: Grüner Veltliner

Ried (single vineyard) Bernthal connects the two villages Schönberg and Mollands. The south-east facing terraces offer morning sun and help the grapes to dry quickly in autumn. Deep and fertile loess loam soil help to develop very elegant but still powerful wines.

Soil: deep and fertile loess-loam terraces
Altitude: 240-320 Meters
Orientation: South-East 
Age of vines: 15-50 years
Planting density: 3000-4000 vines per hectar
Training system: Guyot

Harvest yield: 2500 litres per hectar
Harvest date: mid-October
Maceration: short skin contact
Maturation: 500 litre oak and acacia barrels
Bottling: 10 months after harvest

Serving temperature: 12°C
Food pairing: fish, seafood, wide diversity of traditional Austrian recipes 

Vintage 2019:
5 stars Vinaria + TOP 8 Grüner Veltliner Premium 2019
93 points Falstaff
93 points A la Carte

Vintage 2018:
5 stars & 5th best Grüner Veltliner worldwide (2nd best of vintage 2018) - Vinaria and Winestate Magazine
91 points Falstaff
90 points A la Carte
4 glasses (90 to 94 points) wein.pur
finalist "Große Hämmer" Vinothek Alte Schmiede in Schönberg

Vintage 2019:
Willi Balanjuk, A la Carte: helle Farbe, ausgeprägte, reife Frucht, Honigmelone, kandierte Birne, Kräuter, gehaltvoll, balancierte, weiche Textur, fruchtiger Abgang, lang anhaltend, zarter Gerbstoff im Finish
Wolfgang Wachter, Vinaria: Druckvoll, Steinobst, Birne, Würzeschleier, Löss erkennbar; stoffig, reife Frucht, Würze betonter als im Duft, bodentypischer Schmelz, lang, im Nachhall auch Zitrus.

Vintage 2018:
Wolfgang Wachter, Vinaria: Druckvoll, der Lehm-Löss-Boden kommt durch, feine Würze, reife Äpfel, Quitten; schließt am Gaumen nahtlos an, kraftvoll, cremiger Touch, einige Tiefe und Facetten, Frucht und bodenstämmige Noten im langen Abgang.

Weindatenblatt
Flaschenfoto